KennisWiki Hoogbegaafdheid

Uit KennisWiki Hoogbegaafdheid
(Doorverwezen vanaf Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken
  Direct naar:     HB algemeen     Ontwikkeling     Levensloop     Gezondheid     HB-wegwijzer     HB-Wiki FAQ  

Of je nu weet dat je 'hoogbegaafd' bent of niet, man of vrouw, jong of oud, leraar of leerling, coach of cliënt: altijd is er wel iets voor je te vinden in de HB-Wiki. Alle pagina's zijn zonder aanmelding toegankelijk voor bezoekers. Wil je dat de HB-Wiki je persoonlijke gegevens en voorkeuren onthoudt, dan is registreren vereist.

Vind je eigen weg door de HB-Wiki

Mogelijkheden om naar specifieke informatie te zoeken:

  • Via het zoekveld rechtsboven in elke pagina (niet verwarren met het zoekveld van je browser!)
  • Via de [geschiedenis] en de knoppen [terug] en [vooruit] van je browser.

Legenda

Blauw - deze term c.q. dit onderwerp wordt besproken in deze wiki.

Rood - deze term c.q. dit onderwerp is gemarkeerd om er een pagina over te maken.

Zwart - voorgestelde term voor een trefwoord c.q. onderwerp; kan nog gewijzigd worden.

Historie en doelstelling

De KennisWiki Hoogbegaafdheid (HB-Wiki) is opgezet door het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen en de Stichting WEBB. Na een periode van bestuurlijke voorbereiding van het project is de redactie in september 2014 gestart met de daadwerkelijke bouw. Vanaf 27 februari 2015 is de HB-Wiki openbaar toegankelijk.

Het doel van de redactie is te komen tot een platform waar je 'alles' vindt over hoogbegaafdheid. In de praktijk is een wiki natuurlijk nooit 'af'; er komt steeds nieuwe kennis beschikbaar die zinvol is toe te voegen.

De belangrijkste ontwikkelingen worden gemeld op de pagina HB-Wiki berichten. Wil je weten wat er het laatst is toegevoegd, klik dan op Recente Wijzigingen. Beide links staan ook permanent in het menu in de linkerkolom.

Bijdragen aan de HB-Wiki

De essentie van een wiki is dat een groep mensen samenwerkt om een zo compleet en accuraat mogelijk overzicht van de beschikbare kennis op een bepaald gebied te verzorgen. In de HB-Wiki zijn dat de redactie en de medewerkers. In principe kan iedereen die dat wil medewerker worden. Wel moet je je eerst aanmelden bij de redactie (dit werkt dus anders dan bij bijv. Wikipedia).

Enige kennis van hoogbegaafdheid en/of redactiewerk en/of de bewerkingsinterface van MediaWiki (de software achter deze site) is wel aan te bevelen. Je bent bijvoorbeeld sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, betrokken lid van één van de diverse verenigingen en stichtingen die zich richten op hoogbegaafden, of coach, psycholoog of een ander soort hulpverlener die zich toelegt op het werken met hoogbegaafde mensen, of je bent ict'er en werkt het liefst achter de schermen. Wat je ook bent, ook jouw kennis en ervaring kunnen de HB-Wiki verrijken. Meld je daarom vandaag nog aan als medewerker!

Uit te voeren taken zijn onder andere het verbeteren van bestaande pagina's (die je vindt via blauwe links) en het aanmaken van pagina's achter 'lege' links (rood). Ook is er aandacht nodig voor het toevoegen van verwijzingen naar relevante andere pagina's om de gebruikswaarde van de HB-Wiki te verhogen. Op de pagina Meewerken aan de HB-Wiki vind je informatie over alle mogelijkheden om bij te dragen en over de manier waarop je je kunt aanmelden.

Zie ook: KennisWiki_Hoogbegaafdheid:Info